Nieuws

Eén Europese norm voor veilige en betrouwbare zorgapps

8 februari, 2019

Vrijwel dagelijks worden er nieuwe zorgapps toegevoegd aan app-stores van verschillende aanbieders. Voor applicaties die gezien worden als medische hulpmiddelen is er wetgeving. Deze digitale tools moeten worden voorzien van een CE-markering (geldend in Nederland en EU).

Beoordeling apps
Een app die wel gericht is op gezondheid en fitness maar geen medisch hulpmiddel is, heeft geen CE-markering nodig en valt daarmee, wat toezicht betreft, in een grijs gebied. Initiatieven zoals de KNMG App Checker en de GGD AppStore proberen een poging te wagen om orde te scheppen in het onoverzichtelijke landschap van gezondheidsapps en zich buigen over een mogelijke certificering of kwaliteitsstempel voor applicaties gericht op gezondheid en welzijn. In 2018 is onder leiding van Niels Chavannes het National eHealth Living Lab (NeLL) gestart. Bij NeLL doen we onder andere wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van bestaande en nieuw te ontwikkelen zorgapps.

Eén Europse norm voor ontwikkelaars van gezondheidspapps
Vanuit de Europese Commissie kwam het verzoek om één norm te ontwikkelen waar alle ontwikkelaars van gezondheidsapps in Europa rekening mee kunnen houden. Lees het hele artikel over het Europese traject om gezamenlijk tot één norm te komen op smarthealth.

 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.