GGD Appchecker

Momenteel worden er zo’n 325.000 apps aangeboden die ondersteuning bieden bij het verbeteren van de gezondheid van de gebruiker. En dit aantal groeit dagelijks!

De meeste apps zijn gratis of tegen een kleine vergoeding te downloaden in de standaard appstores. Deze gezondheids-apps zijn voor iedereen, zonder directe tussenkomst van zorgverleners, toegankelijk en worden steeds vaker gebruikt. Veel mensen willen immers graag een actieve bijdrage leveren aan het verbeteren van hun gezondheid. Het gebruik van deze apps hierbij is leuk ën geeft de gebruiker regie over de eigen gezondheid.

Het aanbod van dit soort applicaties is dus heel groot, maar een juiste en betrouwbare app vinden valt niet altijd mee. Daarnaast is er nauwelijks iets bekend over de betrouwbaarheid en effectiviteit van al deze applicaties. Slechts enkele medische apps, die in medische behandelingen worden ingezet, zijn gevalideerd. Voor de meeste overige apps geldt dat nog niet.

Toch vragen gebruikers zich vaak terecht af hoe het zit met de betrouwbaarheid, of de app echt werkt zoals beloofd en hoe het zit mijn zijn of haar privacy. GGD Appchecker is een applicatie die hierop inspeelt en biedt een begrijpelijk en transparant overzicht van relevante en betrouwbare gezondheidsapplicaties en websites.

GGD Appchecker beoordeelt applicaties door middel van een zorgvuldige en geteste toetsingsprocedure. De apps worden beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, functionaliteit, privacy en onderbouwing. De apps die voldoen aan de gestelde criteria worden geplaatst in de GGD Appstore en voorzien van een herkenbaar vignet.

Het doel van de GGD Appchecker is de gebruiker van gezondheidsapps een helder overzicht te bieden van relevante en betrouwbare apps. Om er op die manier voor te zorgen dat de kwaliteit van eHealth-toepassingen wordt bevorderd.

Contactpersoon: Cynthia Hallensleben
E-mail: c.hallensleben@lumc.nl