Nieuws

Australische contact tracing app ‘Covidsafe’ werkt niet altijd en is beperkt effectief

17 juni, 2020

Resultaten uit onderzoek bieden voor het eerst inzicht in de daadwerkelijke status en werking van de Australische contact tracing app. Ondanks herhaaldelijke claims van de Minister for Government Services (verantwoordelijk voor alle diensten Australië) Stuart Robert en het Australische Digital Transformation Agency (DTA) dat de app goed zou functioneren, blijkt de werking en het effect beperkt te zijn.

Problemen met Bluetooth
Sinds de lancering van de app in april, hebben ontwikkelaars de continue problemen benoemd die de contact tracing app had om via Bluetooth connectie te maken met iPhones wanneer het scherm van de devices vergrendeld was. Deze zogenaamde ‘handshakes’ zijn cruciaal voor het vastleggen van nabije contacten zodat, in het geval dat een van de gebruikers positief wordt gestes op het coronavirus, de andere app-gebruiker ook ingelicht en getest kan worden.

Uit documentatie van DTA, geleverd aan het COVID-19 commissie binnen de senaat, blijkt dat communicatie met vergrendelede iPhones met actieve iPhones en Android devices “poor”, oftewel onvoldoende was.

Adoptie van de app
Tot vorige week hebben naar schatting 6,31 miljoen mensen in Australië de app gedownload.  Volgens de minister van gezondheidszorg, Greg Hunt, voldoet dat aan het doel van de overheid om 40% van de populatie, zoals hij het verwoord, zijne 40% van de Australische populatie in het bezit van een smartphone.

Tot afgelopen week hebben de zorgorganisaties in Australië (vrij vertaald de GGD’s) slechts 30 keer data gedownload afkomstig uit de app. In geen van de cases vond de app een gebruiker die niet via te traditionele bron- en contactonderzoek.


Klik hier en lees meer op de site van Guardian Autsralia.

Fotocredits: Alexander Britton/PA

 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.