Nieuws

Publicatie: Improving the colorectal cancer care pathway via e-health: a qualitative study among Dutch healthcare providers and managers

6 maart, 2023

 

Darmkanker is de tweede meest voorkomende kankersoort in Europa. Wereldwijd is het de tweede dodelijkste kankersoort, met meer dan 900.000 overlijdens in 2020. Een belangrijke trend is dat overlevingskansen stijgen dankzij betere screening en behandelopties. De darmkankerzorg staat – net als de rest van de gezondheidszorg – voor grote uitdagingen, zoals een toenemende incidentie en tegelijkertijd toenemende kosten en personeelstekorten. Digitale zorg kan bijdragen aan het optimaliseren van de manier waarop de zorg voor mensen met darmkanker wordt geleverd. Hiermee kan de efficiëntie en kwaliteit van zorg toenemen en de uitgaven verminderen. 

Hoewel er al verschillende digitale zorgtoepassingen beschikbaar zijn en (op experimentele basis) worden gebruikt, is de structurele integratie van digitale zorg in de zorg vaak nog uitdagend. Om de integratie van digitale zorg in de klinische praktijk te faciliteren is het van belang om te onderzoeken welke perspectieven zorgprofessionals en managers hebben op digitale zorg. Zij weten het beste hoe digitale zorg van waarde kan zijn in de dagelijkse praktijk en hoe het kan bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg, -de gezondheid van patiënten, -de ervaringen van zorgmedewerkers en het verminderen van de kosten. 

Op 6 maart 2023 publiceerde het tijdschrift Supportive Care in Cancer een nieuw kwalitatief onderzoek over de opvattingen van zorgverleners en managers over verbetermogelijkheden in het darmkanker zorgpad met behulp van digitale zorg en hoe de verbetermogelijkheden bijdragen aan de Quadruple Aim (oftewel: de kwaliteit van zorg, de gezondheid van patiënten, de ervaringen van medewerkers en de zorgkosten).  De studie werd uitgevoerd door promovenda Liza van Deursen in samenwerking met haar onderzoeksteam. 

Uit het onderzoek bleek dat zorgverleners en managers betrokken bij de darmkankerzorg vinden dat beschikbare digitale zorgtoepassingen beter benut kunnen worden in de zorg voor mensen met darmkanker. Er zijn twaalf verschillende verbetermogelijkheden geïdentificeerd om het darmkanker zorgpad te verbeteren. Sommige mogelijkheden kunnen worden toegepast in een specifieke fase van het zorgpad (bijvoorbeeld digitale toepassingen om patiënten te ondersteunen in het prehabilitatie programma om de effecten van het programma te versterken). Andere kunnen in meerdere fasen worden ingezet of ook buiten de ziekenhuiszorgsetting (bijvoorbeeld digitale spreekuren om de zorg toegankelijker te maken). Sommige kansen kunnen gemakkelijk worden geïmplementeerd (bijvoorbeeld digitale communicatie om de voorbereiding op de behandeling te vergemakkelijken), terwijl anderen structurele, systemische veranderingen vereisen (bijvoorbeeld het verhogen van de efficiëntie van de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgprofessionals). 

Dit onderzoek geeft inzicht in hoe digitale zorg waarde kan toevoegen aan de darmkankerzorg en toont aan dat het potentieel heeft om bij te dragen aan de uitdagingen in de darmkankerzorg. 

Nieuwsgierig geworden? Meer informatie kunt u vinden in het artikel via deze link. 
 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.