Nieuws

Interview I Douwe Atsma over leefstijlverandering bij hartpatiënten

12 januari, 2022

Bij de meerderheid van de patiënten die de cardioloog momenteel ziet, draagt een ongezonde leefstijl bij aan het ziekteproces. In een interview voor de Cardioloog bespreekt Douwe Atsma, interventiecardioloog in het LUMC en bestuurslid van het NeLL, de belangrijke rol die cardiologen hebben als het gaat om het promoten van een gezonde leefstijl. Het begeleiden en motiveren van de patiënten staat hierbij centraal.
 
‘Als cardiologen moeten we onze rol in het hele longitudinale proces pakken: niet alleen de truc doen en de pil geven, maar ook de leefstijl benadrukken. Hiervoor is écht een cardioloog nodig’
 
eHealth is een waardevolle ondersteuning bij deze begeleiding. The Box, een doos met daarin allerlei digitale meetapparatuur waarmee een patiënt bij zichzelf gezondheid kan meten is daar een voorbeeld van. De box wordt gevuld op geleide van de aandoening: er zijn momenteel tien varianten binnen de cardiologie, zoals de aorta-box of de hartinfarct-box. Daarnaast zijn er inmiddels ook boxen buiten de cardiologie. Er zijn bijvoorbeeld boxen voor patiënten met diabetes, verhoogde bloeddruk in de zwangerschap of bloedarmoede. Patiënten doen thuis de metingen en in het LUMC kunnen alle betrokken deskundigen de gegevens bekijken en op die manier een persoonlijke terugkoppeling geven en waar nodig coachen op het gebied van de leefstijl. Sinds kort wordt de gezondheid box ook puur als preventietool door de huisarts en thuiszorg aangeboden aan mensen met een verhoogd vasculair risico. Door patiënten zelfstandig metingen te laten verrichten krijgen zij meer eigenaarschap over hun ziekteproces, hun leefstijl én kan er gerichte coaching worden ingezet.
 
Lees hier het hele interview

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.