Nieuws

Interview  | Kinderen gaan spelenderwijs naar het ziekenhuis met de Hospital Hero app

1 juni, 2021

Vandaag 1 juni is het de Internationale dag van de kinderen. Een goed moment om de Hospital Hero app onder de aandacht te brengen. Deze is ontwikkeld om kinderen tussen de 4 en 12 jaar een positieve en minder stressvolle ziekenhuiservaring te geven. 

Hospital Hero verbindt de veilige thuisomgeving met het ziekenhuis en biedt tijdens het wachten in het ziekenhuis afleiding. De app geeft kinderen uitleg bij elke stap van het ziekenhuisbezoek met behulp van tekst en filmpjes. Zo weten kind en ouder beter wat er hen te wachten staat. 

Veronique van Noort en Nicole Donkel, beide kinderverpleegkundigen bij het Willem Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ), het kinderziekenhuis van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), zijn het initiatief gestart en vertellen er met veel passie over. 

Waarom hebben jullie Hospital Hero ontwikkeld?
Veronique: “op de werkvloer merkten we dat ziekenhuisopnames voor kinderen (en hun ouders) soms gepaard kunnen gaan met angst en stress. Omdat we kinderen een zo positief mogelijke ziekenhuiservaring willen meegeven, hebben we in 2017 meegedaan aan Dutch Hacking Health, en met een aantal teamleden, is tijdens dit weekend het idee voor Hospital Hero ontstaan.”

Nicole licht toe: “in de app krijgen de kinderen spelenderwijs informatie over de behandeling aan de hand van hun lievelingsdier. Zo kunnen zij, veilig thuis, voorafgaand aan het ziekenhuisbezoek al bekijken welke route zij gaan doorlopen en wat hem/haar te wachten staat. Die voorbereiding geeft rust en vermindert de stress. Een kind komt nu niet zomaar binnen in een grote ziekenhuishal, maar weet al hoe deze eruit ziet en heeft via de app ook al virtueel kennis gemaakt met de dokter, maar ook al informatie gekregen over de behandeling; denk aan een bloedafname. 

Naturalis Biodiversity Center staat garant voor het verhaal van de app. Aan de ene kant bereiden we middels de app kinderen voor op een medische handeling en daarnaast zorgt Naturalis voor afleiding door middel van een spelelement met daaronder een educatief aspect. Afleiding vermindert immers stress.”

Veronique benadrukt het dynamische aspect van de app: “kinderen zoeken door middel van een QR code een dier, daaronder zit een informatielaag die voorzien is van een animatie over het betreffende dier. Je kijkt dus niet alleen naar je schermpje maar gaat ook actief met de QR code in de aanslag op zoek naar dieren in de ruimte. Je ziet kinderen blij worden als het tingeltje van de app gaat of je hoort ze juichen bij het vinden van een dier.”

We merken dat het enorm belangrijk is om ook de ouders mee te nemen in dit proces. Wanneer ouders rustig zijn, dan straalt dat af op hun kinderen en kan zo’n spannend ziekenhuisbezoek toch een meer plezierige ervaring worden.”

Nicole legt uit: “er zijn nog niet veel apps die vanaf de thuissituatie kinderen meenemen in het proces van een ziekenhuisbezoek, die kinderen vast virtueel een kijkje laten nemen op de polikliniek. De animaties laten bijvoorbeeld zien hoe leuk het is om vragen te stellen aan de dokter. Of dat het ook best leuk is om jezelf te meten of te wegen. In de toekomstige versie van de app willen we bijvoorbeeld laten zien hoe je lievelingsdier wordt gewogen zodat je dan als kind ineens ook benieuwd bent naar je eigen gewicht. Op die manier haal je de druk van het wegen af."

Waar is de app uitgerold?
Veronique: “bij het WAKZ hebben we de app mogen testen op de polikliniek. Nu zijn we aan het kijken hoe we deze kunnen implementeren. In dezelfde periode is de app getest bij een van onze partners Saltro (Diagnostisch centrum van Unilabs) 1e lijnszorg. Wanneer kinderen bijvoorbeeld worden doorverwezen door de huisarts voor een bloedafname is dit vaak de eerste ervaring van het kind met een bloedafname. Mooi wanneer we deze ervaring plezieriger, met minder stress, kunnen laten verlopen. Ook hier is de test van de app positief ontvangen.

Op den duur is het plan om de Hospital Hero app ook uit te rollen bij andere ziekenhuizen, consultatiebureaus, 1e lijnszorg en revalidatieinstellingen voor kinderen.”

Wat zijn de reacties?
Veronique: “een van de reacties die we laatst kregen van een ouder was dat hun kind helemaal niet bezig was geweest met het ziekenhuisbezoek, maar alleen met de beesten uit het spel. Hij had helemaal geen tijd gehad om zich druk te maken. Dat is waarvoor je het doet! Het is een fijne afleiding voor kinderen tijdens het wachten op de afspraken in het ziekenhuis.”  Nicole vult aan: “een leuke bijkomstigheid is dat de app kinderen onderling verbindt en dat zij bij elkaar te rade gaan waar dat aapje nu zit verstopt of waar de tijger uithangt.

Ouders en kinderen zijn inmiddels zo enthousiast over de app, dat zij er soms uit zichzelf al naar vragen. We merken daarnaast ook dat ze enorm bereidwillig en enthousiast zijn om mee te denken over de app. Want de kinderen en hun ouders kunnen ons natuurlijk het beste vertellen wat er nodig is.”

Veronique: “de app is weliswaar bedoeld voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, maar we merken dat deze toch het meest aanspreekt bij kinderen van 4 t/m 8 jaar. De volgende stap is de app zo aan te passen dat deze ook bij de bovenbouw doelgroep aansluit.”

Dromen over de toekomst?
Nicole: “we zijn supertrots waar we na 3,5 jaar staan met ons team. Maar we zijn vooral ook blij en verwonderd dat het zo’n succes blijkt.” 
Veronique vult aan: “dit hadden we een paar jaar geleden niet durven dromen. We zijn in de eerste plaats kinderverpleegkundigen, maar het ontwikkelen van deze app is een mooie en waardevolle aanvulling gebleken op ons werk. Het laat ons bovendien zien dat wanneer je een idee hebt en je erin gelooft, je het ook kunt waarmaken. Een mooi voorbeeld voor de rol die verpleegkundigen kunnen spelen bij innovatie van de zorg.”

Nicole: “In wezen gun je alle kinderen op iedere ziekenhuis- of zorgafdeling de Hospital Hero app zodat zij met minder stress of angst naar het ziekenhuis komen, en er misschien zelfs (wat) plezier aan beleven.”

Aan de hand van de verzamelde opmerkingen en suggesties zal de app worden verbeterd. Het Leidse app ontwikkelbedrijf Zooma gaat met de app aan de slag in samenwerking met het WAKZ, het National eHealth Living Lab (NeLL), Naturalis Biodiversity Center en Saltro. In de toekomst hoopt het WAKZ de app uit te breiden voor verschillende behandelingen die kinderen tegenkomen in de zorg met meer spellen en beschikbaar te maken voor andere zorginstellingen waar kinderen komen.

Benieuwd naar de eerste versie van de app? U kunt hem nu voor elk Android toestel downloaden in de Play Store. Rond de zomer verschijnt ook de iOS-versie.
Wilt u meer weten of contact opnemen met de ontwikkelaars? Kijk dan op www.hospitalhero.nl of mail naar info@hospitalhero.nl.


 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.