Nieuws

‘Met telebegeleiding ontlast je de kliniek en poli’s’

23 maart, 2021

De Vliegwielcoalitie schoof dinsdag 16 maart aan bij het Platform Gezondheid, zorg en ICT van ECP. Een divers gezelschap van artsen, onderzoekers, zorgverzekeraars, kennisinstellingen en overheid ging in gesprek over telebegeleiding.

Op het programma stonden twee presentaties van ziekenhuizen over hun ervaringen met telebegeleiding. Longarts Eric van Thiel vertelde hoe het Albert Schweizer Ziekenhuis opnames van COVID-patiënten voorkomt en mensen eerder met ontslag laat gaan dankzij telemonitoring. Interventiecardioloog Douwe Atsma schetste zijn toekomstbeeld voor ketenzorg dat mogelijk wordt met gebruik van the Box.

De zorg moet op de schop
“Veel zorg is laagcomplex en kan uitstekend rondom huis worden geregeld. Geen 1e-, 2e– en 3e-lijns zorg meer, maar ketenzorg waarbij alle aanbieders zijn betrokken: van de huisarts en POH’er tot de thuiszorg, leefstijlspecialist en mantelzorger.” Dat is de droom van Douwe Atsma. LUMC ontwikkelde samen met Nell The Box waarin alle apparatuur zit die mensen nodig hebben om thuis te gaan meten. Voor controles hoeven zij dan niet meer naar de poli komen. De box is al bekend bij hartfalen en longaandoeningen, maar is binnenkort ook beschikbaar voor diabetes, nierfalen, ouderen, dermatologie en veel andere aandoeningen. In 2023 wil het LUMC 16.000 chronisch zieke patiënten met The Box willen laten thuismeten met als doel dat zij stabiel blijven en ziekenhuisopnames worden voorkomen.

Lees hier het hele artikel van Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.