Nieuws

ORCHA & NeLL optimaliseren het App Checking Proces

10 juni, 2020

ORCHA is een van de internationale experts op het gebied van eHealth. De van origine Engelse organisatie heeft in samenwerking met artsen en IT-experts een platform ontwikkeld waarmee gezondheidsapps snel en automatisch getoetst worden op o.a. kwaliteit en betrouwbaarheid. De apps worden geëvalueerd op basis van 260 criteria en deze evaluatie kan worden uitgevoerd binnen drie dagen. Deze 'ORCHA baseline review' (OBR) vormt de basis voor een eventuele meer diepgravende analyse van apps op basis van zogenaamde Enhanced Review Components (ECR's). De beoordeelde apps kunnen worden aangeboden in online app bibliotheken, waaronder de in ontwikkeling zijnde GGZ Appwegwijzer van GGZ/MIND Nederland.
 

ORCHA heeft NeLL gevraagd een wetenschappelijke evaluatie uit te voeren op het toetsingskader (OBR). NeLL zal met een team van onderzoekers het toetsingskader grondig analyseren om vervolgens de bevindingen en een advies ten aanzien van mogelijke optimalisatie op te leveren in de vorm van een rapportage. NeLL zal ook de eindgebruiker van gezondheidsapps betrekken om te onderzoeken waar zij behoefte aan heeft, nodig heeft en verwacht van een 'gecheckte app'.
 

"We zijn vereerd dat we deze opdracht mogen uitvoeren voor ORCHA. Ook vinden we het stoer dat het ORCHA-team zich zo kwetsbaar durft op te stellen en het risico wil nemen door ons een zeer grondige en kritische wetenschappelijke evaluatie uit te laten voeren waarmee we mogelijk gaten zullen schieten in het proces dat het hart van hun organisatie vormt", zegt Niels Chavannes, hoogleraar eHealth aan het LUMC en oprichter van NeLL.

Tim Andrews, COO bij ORCHA voegt daaraan toe: "NeLL is de best denkbare onderzoeks-club die je kunt vragen kritisch te kijken naar alles wat met eHealth en het toetsen van digitale tools te maken heeft. Zij zijn voorloper op het gebied van de ontwikkeling van vernieuwende wetenschappelijke onderzoeksmethodiek."
 

Sinds 2019 werkt ORCHA met enige regelmaat met NeLL samen. Tot nu vonden experts van beide partijen elkaar vooral op specifieke onderwerpen zoals het schrijven van internationale aanvragen en in de internationale CEN/ISO-projectgroep die samenwerkt aan de totstandkoming van een Europese kwaliteitsstandaard voor health & wellness apps.

Naast de wetenschappelijke validatie van de OBR wordt onderzocht of de expertise van beide partijen op een dusdanige manier gebundeld kan worden  zodat ORCHA en NeLL in staat zijn nog concreter advies te geven over bijvoorbeeld het digitaliseren van zorgpaden (waar  in het zorgproces wordt het beste welke eHealth-tool ingezet en voor wie)  en bijvoorbeeld het aanraden en misschien zelfs voorschrijven van apps in de praktijk.

Wil je meer weten over deze samenwerking of over NeLL en/of ORCHA in het algemeen? Neem dan gerust contact op met Cherelle de Graaf, Strategisch Manager bij NeLL. Zij is bereikbaar via 06-11 03 02 49 en cherelle@nell.eu

 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.