Nieuws

Ouderwets dokteren in een nieuw jasje

23 april, 2020

‘Het concept Westerdokters is vanuit de huisartsenpraktijk ontwikkeld en laat zien dat je veel zaken die we altijd anders deden grotendeels digitaal kunt doen’, zegt Niels Chavannes in De Groene Amsterdammer. NeLL doet tot het einde van dit jaar onderzoek naar dit concept. 

‘Op theoretische gronden is het veelbelovend. Maar we onderzoeken ook hoe het zit met de digitale veiligheid en bij wat voor klachten de digitale aanpak minder geschikt is. Denk dan aan acute ziektebeelden waarbij je echt lichamelijk onderzoek moet doen, zoals een mogelijke blindedarmontsteking of uitval bij een hernia.’ 

Vladan Ilic, bedenker van het concept legt in dit artikel het systeem achter Westerdokters uit: ‘… Geen spreekuur, maar een website waarmee patiënten op een simpele manier contact kunnen maken met de praktijk, hun klachten kunnen verwoorden in een bericht en vervolgens zelf een afspraak kunnen inplannen. En als ze toch liever telefoneren, laten ze een terugbelverzoek achter en worden binnen een half uur teruggebeld. Door de huisarts zelf, of door een op het systeem aangesloten waarnemer. Patiënten hebben een eigen virtueel portaal, ‘Mijn Kluis’, waarin de communicatie rond verwijzingen, medicijnvoorschriften en labuitslagen plaatsvindt en die toegang verschaft tot hun medisch dossier. 
 

Ilic, die deze werkwijze sinds 2016 ontwikkelde in zijn eigen praktijk Westerdokters, vertelde erbij dat hij erin slaagde om zo’n zeventig procent van de consulten volledig online af te werken. Serieuze tijdwinst.

Klik hier en lees het hele artikel in De Groene Amsterdammer.

 

Bezoek de site van Westerdokters voor meer informatie en klik hier voor de relevante NeLL-projectpagina. 

 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.