Nieuws

Publicatie | eHealth Only Interventions and Blended Interventions to Support Self-management in Adolescents with Asthma: A Systematic Review

18 augustus, 2020

Zelfmanagement is een belangrijk onderdeel van het onder controle houden van astma. Het is nog onduidelijk welke interventies goed aansluiten op de behoeften van adolescente patiënten en welke de ziektelast verlichten. Het doel van de onderzoekers was om eHealth interventies te identificeren die effectief bijdragen aan zelfmanagement van adolescenten met astma en om te evalueren wat maakt dat eHealth wel of niet worden gebruikt.

Deze literatuurstudie omvatte 25 emperische (kwantitatieve en kwalitatieve) wetenschappelijke artikelen, welke 19 eHealth interventies omvatten. Vier van deze zijn gebaseerd op een blended care concept (een combinatie van digitale en face-to-face contact) en zeven zijn op theorie gebaseerd en kunnen zonder zorgprofessional worden gebruikt. Uit de geanalyseerde publicaties blijkt dat adolescenten in algemene zin positief tegenover eHealth staan en dat zij de apps en website die werden getoetst gemakkelijk in gebruik vinden. Er zijn geen publicaties gevonden die uitwijzen dat digitale interventies een negatieve impact hebben op bijvoorbeeld de ziekte(last), het medicatiegebruik en/of het aantal consulten van behandelaren. 

De uitkomst van deze literatuurstudie suggereert dat eHealth positief kan bijdragen aan het leven van adolescenten met astma en de behandeling van hun ziekte. Er is nog ruimte voor verbetering van eHealth interventies door tools af te stemmen op de individuele behoeften en situatie van de gebruiker. Dit kan bijvoorbeeld door functionaliteiten aan te bieden die gericht zijn op zelfmonitoring, het kunnen ontvangen van push-berichten met reminders en bijvoorbeeld de mogelijkheid informatie te delen met anderen. 

Met de inzichten uit dit onderzoek kunnen dokters overwegen eHealth in de dagelijkse praktijk in te zetten bij in elk geval deze specifieke groep patiënten. de eHealth interventie kan als stand-alone functioneren of als onderdeel van face-to-face behandelingen (blended care) worden geïntegreerd.

Bekijk hier de originele publicatie op ScienceDirect.

Auteurs: Amanda R van Buul a; Marise J Kasteleyn a,b,c; Jellianne M Arends, d; Ting Shi, e; Declan P Kelly, f; Niels H Chavannes, b,c;  Eline Meijer b,c.

a Leiden University Medical Center, Department of Pulmonology, Leiden, The Netherlands
b Leiden University Medical Center, Public Health and Primary Care, Leiden, The Netherlands
c National eHealth Living Lab (NeLL), Leiden, The Netherlands
d Reinier de Graaf Gasthuis, Department of Internal Medicine, Delft, The Netherlands
e University of Edinburgh, Usher Institute of Population Health Sciences and Informatics, Edinburgh, United Kingdom
f Philips Research China, Shanghai, People’s Republic of China

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.