Nieuws

Publicatie I Verbetermogelijkheden voor de COVID Radar app & geleerde lessen voor het toepassen van burgerwetenschap (‘citizen science’) in het veld van publieke gezondheid

19 september, 2022

Achtergrond en doel van het onderzoek
Het LUMC verzamelde vanaf april 2020 tot april 2022 met behulp van de COVID Radar app gegevens, op postcode niveau, over COVID-19-gerelateerde symptomen en het gedrag van mensen. De resultaten van een eerdere studie lieten zien dat de COVID-Radar een waardevol instrument kan zijn om in kaart te brengen hoe COVID-19 zich in een regio ontwikkelt. Tevens kan een dergelijke surveillance app het mogelijk maken om toekomstige hotspots van COVID-19 te identificeren.
Om COVID-19 nauwkeurig te kunnen monitoren en om goede voorspellingen te kunnen doen, is een hoge gebruikersbetrokkenheid van burgers van cruciaal belang. Daarom is er een onderzoek opgezet om te onderzoeken hoe de COVID-Radar app verbeterd zou kunnen worden. Hiermee beoogden we inzicht te krijgen in hoe de acceptatie en gebruiksvriendelijkheid van de app verbeterd zou kunnen worden, hoe we de app inclusiever kunnen maken (bijvoorbeeld meer toegankelijk maken voor laaggeletterden), en hoe we ervoor kunnen zorgen dat (meer) burgers de app gaan gebruiken én blijven gebruiken.


Er zijn drie deelonderzoeken uitgevoerd

  • Er zijn 3 groepsinterviews uitgevoerd met 14 burgers die de app reeds gebruikten, waarin hen is gevraagd naar hun gebruikerservaringen en mogelijke verbeteringen van de app.
  • Er is een kwalitatieve thematische analyse uitgevoerd over 1.080 e-mails die gebruikers van de app aan het COVID-Radar projectteam hebben gestuurd sinds de lancering van de app.
  • Er zijn verbetermogelijkheden in kaart gebracht met betrekking tot de inclusiviteit van de app, door middel van:
    • een beoordeling van de app door taalexperts van Pharos: landelijk expertisecentrum gezondheidsverschillen
    • een viertal 1-op-1 testsessies met laaggeletterde personen (uitgevoerd door Pharos).

De resultaten
Gebruikers waren over het algemeen erg positief over de app. Ze vonden de app gemakkelijk in gebruik en gaven aan tevreden te zijn met het ontwerp en de functionaliteiten. Er zijn een tal van verbetermogelijkheden voor de app geïdentificeerd. Zo waren er veel goede ideeën over het ontwerp en de inhoud van de app. Deze hebben geholpen om de app nog toegankelijker te maken. 
De belangrijkste motivatie van de deelnemers om de app te gaan en blijven gebruiken, was om een bijdrage aan de wetenschap te kunnen leveren. Door middel van (dagelijkse) registraties van symptomen en gedrag, wat hen doorgaas slechts 1 of enkele minuten tijd kostte, konden zij hun steentje bijdragen aan het in kaart brengen van de verspreiding van het virus en mogelijke voorspellingen van COVID-19 hotspots. 

Nieuwsgierig geworden / Meer informatie?
-    Lees het volledige artikel over dit onderzoek hier
-    Lees hier meer over het project waarbinnen dit onderzoek is uitgevoerd: 
-    Lees hier meer over een eerdere publicatie die de validatie van de COVID Radar omschrijft: 

Met dank aan Jiska Aardoom, Nic Saadah, Bas Splinter, Niels ChavannesJessica Kiefte-de Jong en Pharos
 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.