Nieuws

Publicatie | Systematic development of an mHealth app to prevent healthcare-associated infections by involving patients: ‘Participatient’

28 april, 2021

In de ziekenhuiszorg wordt veelvuldig gebruik gemaakt van urinekatheters, wat een aanzienlijk risico op kathetergeassocieerde urineweginfecties (CAUTI) met zich meebrengt. Bewustwording van de patiënt en evaluatie van de geschiktheid van hun katheter via mHealth zou deze zorginfecties kunnen verminderen. De betrokkenheid van patiënten via mHealth bij infectiepreventie is echter nog beperkt. Daarom is er onderzoek gedaan naar de systematische ontwikkeling en bruikbaarheidsevaluatie van de mHealth interventie Participatient, ter preventie van CAUTI, met als doel een optimale adoptie van de app in de klinische setting.

Deze studie geeft inzicht in de ontwikkelingsstrategie voor mHealth interventies door zowel patiënten als zorgverleners te betrekken. De ontwikkeling van een app op basis van een grondige behoeftenevaluatie geeft inzicht in de inhoud en het ontwerp. Door een app te ontwikkelen die patiënten voorziet van betrouwbare informatie en dagelijkse checklists, kan er een op maat gemaakt hulpmiddel worden geboden voor communicatie en bewustwording over kathetergebruik voor de hele afdeling, en een potentiële blauwdruk voor mHealth-ontwikkeling.

Lees hier de publicatie in ScienceDirect.

Auteurs: Robbert G. Bentvelsen, Rosalie van der Vaart, Karin Ellen Veldkamp en Niels H. Chavannes.

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.