Nieuws

Steeds meer patiënten gebruiken handig patiëntportaal mijnLUMC

22 april, 2021

Het gebruik van patiëntportaal mijnLUMC is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. In maart 2021 bezocht een recordaantal van 21.000 patiënten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) het portaal. De coronapandemie is een reden voor de stijging. Maar patiënten zien ook steeds meer de voordelen van zorg die deels digitaal verloopt. Lees waarom mijnLUMC ook in de rest van 2021 en daarna de medische zorg van het LUMC ondersteunt.

Door de coronapandemie wordt er meer zorg op afstand verleend. Daardoor groeide de behoefte aan digitale hulpmiddelen. mijnLUMC is een antwoord op nieuwe en al langer bestaande behoeftes van zorgverleners en patiënten. Zo kunnen patiënten videoconsulten starten via het portaal. Zorgverleners geven hen na afloop makkelijk digitaal informatie mee. Patiënten delen op een veilige manier foto’s en andere medische gegevens. En screenen zichzelf met een vragenlijst op het coronavirus voordat ze naar het LUMC komen. Dit alles, en nog veel meer, gebeurt via mijnLUMC.

Grote voordelen voor patiënt
Het afgelopen jaar maakten steeds meer patiënten gebruik van mijnLUMC. Maart 2021 telde maar liefst 90.000 inlogs (door 21.000 patiënten), 16.890 ingevulde vragenlijsten en meer dan 2.250 verstuurde e-consulten. Projectleider Marijke de Vries is blij met deze cijfers. “Samen met de positieve reacties van patiënten laten ze zien dat het portaal hen grote voordelen biedt”, zegt ze. “Veel belangrijke informatie is nu te vinden in mijnLUMC. Patiënten kunnen deze altijd en overal nalezen. Ze hebben een handig overzicht van geplande afspraken, opnames en labuitslagen. Zo zijn patiënten goed voorbereid op afspraken en kunnen ze beter meebeslissen over hun behandeling.” Ze voegt toe dat ook mantelzorgers en ouders/verzorgers van kinderen via ‘Machtigingen’ toegang kunnen krijgen tot het portaal van de patiënt.

Laagdrempelig contact
Het patiëntportaal zorgt ook voor makkelijker contact tussen patiënten en zorgverleners, op een moment dat het beiden goed uitkomt. Jeanette Wigbers is neuromusculair verpleegkundige: “Een patiënt had net een e-consult verzonden via mijnLUMC. Daarin vertelde hij dat hij meer klachten ervoer. Op basis van de klachten belde ik hem direct, wat hij erg fijn vond.” Ook het zelf regelen van allerlei medische zaken verloopt makkelijker dankzij mijnLUMC, merkt Wigbers: “Patiënten kunnen op een laagdrempelige manier vragen stellen en op zelfgekozen momenten in het eigen medisch dossier kijken, een e-consult sturen en om een herhaalrecept vragen.”

Tijdwinst voor drukke zorgverleners
Net als andere zorgverleners profiteert zij van het patiëntportaal. Dankzij vragenlijsten die de patiënt vooraf invult, duurt telefonisch contact tijdens consulten minder lang. Wigbers: “En als een patiënt de telefoon niet kan opnemen tijdens het telefonisch spreekuur, stuur ik degene een e-consult.” Deze snellere werkwijze is prettig, zeker in een tijd dat de zorg onder druk staat, zegt ook fertiliteitsarts Sandra Dieben: “Goede voorlichting via het portaal en communicatie via e-consulten leveren mij tijdwinst op, wat de zorg aan de patiënt ten goede komt. Gegevens worden ook direct in het elektronisch patiëntendossier (EPD) vastgelegd en zijn later makkelijk na te lezen, ook door patiënten zelf.” Dieben ziet nog een belangrijk voordeel van patiëntcontact via het portaal: “Het is veel fijner als je een spannende labuitslag leest terwijl je thuis naast je partner zit, dan dat je gebeld wordt in de rij bij de supermarkt.” Ze vult aan: “Natuurlijk blijft laagdrempelig persoonlijk contact – telefonisch of live – daarnaast belangrijk.”

Ontwikkeling portaal gaat door
De gebruikers van mijnLUMC zijn dus positief. Toch wordt er volop verder gesleuteld aan het portaal, zegt Marijke de Vries. “Dit jaar breiden we de functionaliteiten verder uit. Tegelijk gebruiken steeds meer afdelingen ze. Zo wordt mijnLUMC steeds meer onderdeel van het zorgproces. Patiënten krijgen nog meer inzicht in hun medisch dossier en kunnen steeds meer zelf regelen. Daarbij hebben we aandacht voor begrijpelijke zorginformatie en gebruiksvriendelijkheid.” Ze voegt toe dat patiënten die digitaal minder vaardig zijn, altijd alternatieven aangeboden krijgen. Verpleegkundige Wigbers is heel enthousiast over mijnLUMC en volgt de verdere ontwikkeling met interesse. “Ik verwacht dat het portaal zal leiden tot nog meer tevredenheid bij patiënten en meer inzicht in hun behandeling.”

Meer informatie? Ga naar www.lumc.nl/mijnlumc. Daar kun je ook inloggen in het patiëntportaal met DigiD. Download ook de app in de Google Play Store of App Store.

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.