Nieuws

Zorgen voor veilige, gebruiksvriendelijke gezondheidsapps en PGO’s

24 april, 2020

“Van de circa 328.000 gezondheidsapps is slechts 10 tot 15 procent betrouwbaar”, zo stelt Niels Chavannes in een artikel in ICT&health

Een fractie van die apps is daadwerkelijk gevalideerd. Tegen- woordig timmer je in een weekend zo’n app in elkaar. En daarna ga je ‘m uitproberen. Tot mijn grote verdriet is geld verdienen vaak de drijf- veer en worden de apps niet altijd in de eerste  plaats gemaakt om mensen beter te maken. Het is een nieuwe markt, die alleen al in de Verenigde Staten 300 miljard dollar groot is.” 

Chavannes maakt onderscheid tussen apps voor medische hulpmiddelen en apps voor leefstijltoepassingen. “Als mensen bij gebruik van een app ten onrechte denken dat ze een medisch hulpmiddel in handen hebben, kan er al veel misgaan. Een voorbeeld: er was een app die beweerde dat je je bloeddruk kon meten door je smartphone tegen je borstbeen te houden. Dat is e-kwakzalverij. Die app is gelukkig uit de app store gehaald. Bij een app die kijkt naar moedervlekken heb je het over diagnostiek. Daarvoor zou een strengere controle moeten gelden dan voor bijvoorbeeld een stappenteller.” 

Bij expertisecentrum Pharos hebben ze uitgezocht hoe je apps en PGO’s simpel houdt. “We moeten ons realiseren dat een deel van de patiëntenpopulatie minder digi- en taalvaardig is”, zegt Robbert van Bokhoven, programmaleider eHealth bij Pharos. “Daar moet je rekening mee houden bij de ontwikkeling van apps, portalen en PGO’s. Als e-health-toepassingen niet voor iedereen eenvoudig te gebruiken zijn, nemen de gezondheidsverschillen alleen maar verder toe.”

... 

Een uitklapmenu, slecht contrast, de positionering van teksten en afbeeldingen, het taalniveau en de navigatie: het zijn allemaal onderwerpen die voor verbetering vatbaar zijn. 

Pharos werkt samen met NeLL aan een toetsingskader voor apps, vertelt Robbert Van Bokhoven, programmaleider eHealth bij Pharos: “Een belangrijke eis daarbij is dat je altijd moet ontwerpen en testen mét gebruikers. Daarvoor doen we onder andere een beroep op de taalambassadeurs van de Stichting ABC.” 

Minstens zo belangrijk is dat het gebruik van apps en een digitale gezondheidsomgeving dichtbij huis wordt gestimuleerd en ondersteund. Van Bokhoven: “Dat zou je wijkgebonden kunnen doen: met het gezondheidscentrum, de assistent van de huisarts, welzijnswerkers en met leefstijlcoaches. Als je dat niet doet, gaat de opschaling van e-health binnen de zorg niet lukken.” 

...

Blijft de vraag: wie controleert of apps en PGO's voldoende kwalitatief en gebruikersvriendelijke zijn? Hoe weet de consument wat betrouwbaar is? In Europees verband werkt NeLL namens NEN mee aan het opstellen van een aantal kwaliteitseisen en wetenschappelijke gedragsregels, waar e-health-toepassingen in de toekomst aan moeten voldoen. Daar hoort een wereldwijde ISO-certificering bij.

Chavannes: “We ontwikkelen een soort wasmachine-label, waaraan je in de appstore kunt zien welke apps aan de kwaliteitsregels voldoen en welke niet. Daaronder ook gebruiksvriendelijkheid. Met zo’n label kun je patiënten laten zien welke apps gebruiksvriendelijk en veilig zijn en welke niet. Ik hoop dat bouwers van apps en PGO’s dit initiatief snel omarmen. En ik hoop dat niet alleen, ik verwacht dat ook van de bouwers.” 

Klik hier en lees het hele artikel.

 

 

 

Meld je aan voor de gratis updates

Blijf betrokken bij het laatste nieuws van NeLL met de gratis updates.